Kolme tunnustusta alkuun:

1. Kuuluun Suomen Yrittäjiin

2. Olen kasvuhaluttoman perhefiman mikroyrittäjä

3. Toimin kasvuhakuisen yrityksen osakkaana

Reilun vuosikymmenen yrittäjähistoriani aikana suhtautuminen yrittäjyyteen on tehnyt 180 asteen käännösen. Yrittäjistä on tullut seksikkäitä ja yhteiskunnallisesti kiinnostavia. Suuryritysten kaatuessa, pannessa porukkaa ulos, kasvavat pienet yritykset kohisten sekä lukumäärässä että työvoimalla mitaten. Kun yrittäjät olivat aikanaan torikauppiaita ja kampaajia, ovat he tänään designereita, kirurgeja, evankelistoja ja lifecoucheja.

Olen ihaillen seurannut yliopistojen entrepreneursociety-kehitystä ja lumoavaa nuorten yrittäjien draivia. Kotipaikkakunnallani kaatunut Reumasairaala on saanut jatkajakseen pienyrittäjien verkoston, joka työllistää jo noin puolet sairaalaan konkurssiaikaisesta henkilöstömäärästä. Luova tuho siis toimii!

Melko huolimattomasti käytetty luovan tuhon käsite pohjautuu 1900-luvun alussa vaikuttaneen taloustieteilijä Joseph Schumpeterin teoriaan innovaatioiden synnystä. Hänen ideansa lyhyen kaavan mukaan perustuu talousjärjestelmän uusiutumiseen kuolevien ja syntyvien yritysten dynamiikasta. Kaatuvien yritysten kuolemat johtuvat notkeampien yritysten paremmasta kilpailukyvystä ja vikkelyydestä. Isojen kaatuminen myös luo otollista maaperää uusien versojen synnylle.

Miten voisimme vielä lisätä vauhtia tähän:

– jokaiselle työttömäksi jäävälle 2000 € yrittäjyyseteli kouraan ja työttömyyskorvaus katkolle 150 päivän jälkeen

– ylioppilaslahjaksi vanhemmat ja sukulaiset keräävät nuorelle älypäälle alkupääoman ja eivät salli Australian matkaa vaan määrittävät tiukat talletusehdot: vain yrityksen perustamiseen ja kehittämiseen

– myötätuulessa ollut oppisopimuskoulutus laajennetaan yrittäjyysopinnoiksi

– kaikki julkisissa viroissa toimivat velvoitetaan uransa aikana työskentelemään pienryittäjinä vähintään kolmen vuoden ajan

– yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tutkijat ja opettajat 3 kk kasvuyritysharjoitteluun

Jotain tällaista radikaalia me nyt tarvitsemme. Alkajaisiksi edes.

Antakaamme pienyritysten pelastaa meidät.