Tänään Taloussanomat esitteli tilastoja suomalaisten odotetuista terveistä elinvuosista ja kytkennöistä työssäjatkamiseen . Mukana on vertailu, jossa asemamme ei aikuisväestön terveyden kannalta ole mairitteleva. Euroopan kärjessä ovat Sveitsi ja Ruotsi. Kummassakin asuneena vahvistan artikkelin viestin. Juttu on asiallinen, mutta siihen liittyvät kommentit menevät harhapoluille: poliitikkoja syytellään, naisten ja miesten eriarvoisuuteen takerrutaan ja herjoja heitellään.

Toivoisin jutun ytimestä otettavan sitä kuuluisaa vaaria: Vähän kepeämpää asennetta elämään, kohtuullisia elämäntapoja ja valoisampaa asennetta. Näiden osalta pääsee pitkälle katselemalla sitä kuuluisaa peiliä ja nauramalla itselleen. Minä olen hyvä esimerkki turhan vakavasta kynän ja lapion puristajasta. Kovimman ohimon kiristyksen hetkellä kun katsoo ruttuista naamaansa ei voi olla hörähtämättä nauruun: ”Mitäs siellä taas synkistelet!”

Ja viimeinen kaneetti työnteon ja terveyden suhteeseen. Olen nähnyt iloisia ja hyväkuntoisia suorittavan työn tekijöitä. Olen myös nähnyt iloisia papereiden kääntelijöitä. Suurin osa heistä on tien valoisan puolen kulkijoita. Olisiko tällä sielunmaisemalla jotain tekemistä elämänkulun